W przypadku problemu z założeniem konta zapraszamy do kontaktu z administracją poprzez formularz kontaktowy lub grupę Facebook.

Negocjacje z Vantage

Informacje i pytania o ceny i proces zakupu
asnae
Świeżak

Negocjacje z Vantage

Post autor: asnae » 10 września 2020, 16:47

Cześć, mam pytanie do osób które już kupiły mieszkanie.

Ile można realnie wynegocjować obniżki przy kupnie mieszkania w porcie? Przyglądam się cenom ofertowym od dłuższego czasu, ale nie widać po nich jakichkolwiek ruchów w dół spowodowanych ostatnią sytuacją, a wręcz lekko się podnoszą.

Czy wobec tego te ceny ofertowe to taka lekka zasłona dymna, a faktycznie więcej można ugrać kontaktując się już bezpośrednio z developerem?

emi505
Guru

Re: Negocjacje z Vantage

Post autor: emi505 » 10 września 2020, 16:55

Zawsze ugrasz więcej w przypadku rozmowy w cztery oczy ze sprzedawcą. Ja wynegocjowałam 4%, ale to było w listopadzie 2019. Myślę, że obecnie może być jeszcze większe pole do negocjacji. Zniżka na poziomie 3-5% to raczej taki standard. Zawsze warto przycisnąć ;)

RaVes
Wtajemniczony

Post autor: RaVes » 11 września 2020, 15:36

Pytanie jest mocno ogólne, wiec należałoby je doprecyzowac, bo ewentualny rabat zależy od wielu czynników m.in. Jaki metraż, piętro, balkony. Nawet fakt brania w kredycie i za gotówkę.

asnae
Świeżak

Post autor: asnae » 11 września 2020, 17:24

Szukam czegoś w okolicach 70m2. Piętro w zasadzie obojętne, aczkolwiek im wyżej tym lepiej, nie licząc ostatniego. Z balkonem sytuacja podobna 9m2 byłoby super, ale 4-6m2 również jestem w stanie zaakceptować, jeśli oferta byłaby atrakcyjna. Tak, więc myślę że jestem dosyć elastyczny w tych kwestiach. Więcej interesujących mnie mieszkań jest aktualnie w budynku G, czekam też aż pojawi się w sprzedaży budynek H, wtedy najprawdopodobniej będę podejmować decyzję

Te 4% to czysty rabat na mieszkanie, czy w formie dodatków, typu miejsce parkingowe gratis czy bon do leroya jak to u jednego z wrocławskich deweloperów widziałem? :D

ratajj
Lider

Post autor: ratajj » 12 września 2020, 08:58

W moim przypadku rabat udzielony został na produkty zależne - miejsce postojowe i komórka lokatorska.

RaVes
Wtajemniczony

Post autor: RaVes » 12 września 2020, 12:05

Z tego co mi wiadomo, tak jak napisał przedmówca, deweloper nie ma opcji „zejść” z ceny metra mieszkania w tzw rabacie. Ów upust jest na garaż, komórkę itp. Im więcej takich dodatkowych elementów chce się wziąć do mieszkania tym większe pole manewru dewelopera i wynikający z tego „rabat”. Deweloper buduje blok po odpowiednich stawkach mat. budowlanych, robocizny pracowników, których to kosztów nie może sobie ot tak zmniejszyć, tracąc swoją marże, a może i płynność przy okazji. Co innego garaże, komórki, które maja inny VAT i są bardziej „plynne” i stad często garaż jest za darmo (rabat 2-4%), przykładowo mieszkanie 75m2 za 8k za m2 i miejsce w garażu za darmo warte z reguły koło 30k daje nawet 5%,choć cześć osób myśli, ze to kwestia wyrafinowanych zdolności negocjacyjnych. Mogłaby się wypowiedzieć osoba, która zakupiła samo mieszkanie bez garażu, komórki etc. jaki był wówczas upust.

emi505
Guru

Post autor: emi505 » 12 września 2020, 12:18

Ja dostałam upust na wszystko - mieszkanie, komórkę i miejsce w garażu.

asnae
Świeżak

Post autor: asnae » 13 września 2020, 21:04

ratajj pisze: 12 września 2020, 08:58 W moim przypadku rabat udzielony został na produkty zależne - miejsce postojowe i komórka lokatorska.
A mogę wiedzieć w jakiej wysokości otrzymałeś ten rabat lub jak on się miał procentowo do ogólnego kosztu zakupu?

emi505
Guru

Post autor: emi505 » 13 września 2020, 21:37

asnae pisze: 13 września 2020, 21:04
ratajj pisze: 12 września 2020, 08:58 W moim przypadku rabat udzielony został na produkty zależne - miejsce postojowe i komórka lokatorska.
A mogę wiedzieć w jakiej wysokości otrzymałeś ten rabat lub jak on się miał procentowo do ogólnego kosztu zakupu?
4% i był rozbity po trochu na mieszkanie, komórkę i miejsce w garażu. Nie pamiętam ile dokładnie tysięcy z czego poszło.

ODPOWIEDZ